Stressed-desserts

Stressed-desserts

2.7.2014

Raakabrowniet cashew-kookoskermalla


Aloitan blogini reseptillä, jolla itse tutustuin raakaleivontaan - ja jäin sille tielle. Tämä on se resepti, jonka avulla pääsin sokerikoukustani leipomalla tätä yhä uudelleen ja uudelleen. Tätä oli aina pakko olla jääkaapissa, muuten olin vaarassa lähteä ostamaan suklaalevyn. Alkuperäinen brownie-resepti on peräisin Cocovin Superherkkuja superfoodeista -esitteestä, mutta olen sitä itse pikkuriikkisen muokannut, jotta silloinen halpisblenderini kykeni vaadittavan homman suorittamaan. Tämä oli pitkään mielestäni paras raakakakkuohje - kunnes sitten aloin tehdä omia reseptejä. ;)
Ja tässä se siis tulee, hyvät naiset ja herrat ja kaikki siltä väliltä, tuo pitkään palvomani resepti:

RAAKABROWNIET

viljaton, maidoton, sokeriton, vegaani

Pohja:

2,5 dl manteleita
2,5 dl hasselpähkinöitä
2,5 dl cashewpähkinöitä
n. 20 kpl taateleita (liotettuja)
ripaus ruususuolaa
3 rkl hunajaa tai agavesiirappia
2 tl jauhettua vaniljatankoa tai vaniljauutetta
2 rkl kookosöljyä
0,5 tl kanelia
1 tl psylliumjauhetta
1,5 dl raakakaakaojauhetta

Aloita koko homma liottamalla noin 28 kpl (200g) pehmeitä, kivettömiä taateleita noin 4 desissä vettä vähintään neljä tuntia. Säästä liotusvesi! Jauha mantelit ja pähkinät tehosekoittimessa. (Itse käytän liotettuja ja uudelleen kuivattuja luomulaatuisia pähkinöitä.) Siirrä leivontakulhoon odottamaan. Blendaa seuraavaksi sekaisin liotetut taatelit, suola, hunaja, vanilja sekä sulatettu kookosöljy. Voit käyttää myös sauvasekoitinta. Lisää sitten joukkoon kaneli, psyllium sekä kaakaojauhe. Yhdistä nyt kaikki pohjan ainekset ja sekoita tasaiseksi massaksi. Painele pohja vuokaan ja siirrä pakastimeen kuorrutteen teon ajaksi. (Käytä suorakulmaista vuokaa, jos haluat lopputuloksen muistuttavan perinteistä brownieta. Itse en mökillä leipoessani sellaista löytänyt. Tuplaamalla ohjeen saat pellillisen verran tätä syntisen hyvää herkkua!)



Kuorrutus:

n. 8 kpl taateleita (liotettuja)
ripaus ruususuolaa
2 rkl lucumajauhetta
1 rkl soijalesitiiniä
1 tl vaniljauutetta
1-2 rkl hunajaa tai agavesiirappia
0,5 dl raakakaakaojauhetta
1,25 dl sulatettua kookosöljyä
(2-3 rkl taateleiden liotusvettä)

Heitä kaikki kuorrutteen ainekset taateleiden liotusvettä lukuunottamatta blenderiin ja surrauta tasaiseksi. Makeuta makusi mukaan. Lisää tarvittaessa taateleiden liotusvettä saadaksesi tasaisen seoksen. Tähänkin hommaan voit käyttää sauvasekoitinta, mikäli tehosekoittimestasi ei löydy tarpeeksi jytyä.



Levitä kuorrute pohjan päälle tasaisesti ja nakkaa koko komeus pakastimeen noin tunniksi. Leikkaa paloiksi ja säilytä jääkaapissa. Tarjoile esimerkiksi cashew-kookoskerman, tuoreiden mansikoiden sekä kaakaonibsien kanssa. Ohessa resepti herkulliseen cashew-kookoskermaan, joka on oma kokeiluni.


CASHEW-KOOKOSKERMA

viljaton, maidoton, sokeriton, vegaani

2 dl cashewpähkinöitä (mielellään liotettuja)
2 dl kookoskermaa tai paksua kookosmaitoa
n. 1 rkl hunajaa tai agavesiirappia
1 tl vaniljauutetta

Mikäli aikaa on, liota cashewpähkinöitä vedessä vähintään tunti. Kaavi kookoskerma- tai kookosmaitopurkista se kermainen, paksu osa blenderiin ja lisää joukkoon pähkinät sekä vaniljauute. Surrauttele, kunnes koostumus on kermamaisen pehmeää. Mikäli seoksesta tuntuu tulevan liian paksua, lisäile kookoskerman/-maidon nestettä. Makeuta makusi mukaan.

* Vinkki! Heitä seos jäätelökoneeseen ja saat supernamia jäätelöä, jota voit tarjoilla niin laktoosi-intoleranteille kuin vegaaneillekin!










2 kommenttia:

  1. Aluksi resepti vaikutti monimutkaiselta, mutta lopulta olikin todella yksinkertainen ja nopea!
    Ja mikä parasta, maku oli kerrassaan loistava! Tykkäsin! :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista!
    Raakakakut vaativat usein ainesosien liotuksia, jonka vuoksi reseptit saattavat tuntua etenkin ensikertalaisista monimutkaisilta. Tosiasiassa tämäkin kakku, kuten useimmat raakakakut, koostuu vain pohjasta ja kuorrutteesta jotka ovat helppo surauttaa, kunhan on vain muistanut laittaa taatelit aamulla likoamaan. ;)

    VastaaPoista